kunstgebit-slider

Kunstgebitten Voerendaal

Een nieuwe gebitsprothese?

Begint uw prothese steeds losser te zitten, heeft u steeds vaker last van een pijnlijke mond, komen er scheurtjes in de prothese en breken er elementen af, kan dit reden zijn om te gaan kijken voor een nieuw gebit. Vaak is de pasvorm van de oude prothese door het voortdurend slinken van de kaak niet optimaal meer. De meeste zorgverzekeraars houden aan dat u na 5 jaar een nieuwe prothese aan mag laten meten.

Heeft u vragen over een nieuwe gebitsprothese, komt u gerust vrijblijvend langs of maak even een afspraak.

Als uw gebitsprothese slechts een paar jaar oud is, dan kan deze vaak gerebased worden, wij plaatsen dan een nieuwe voering in de prothese waardoor deze weer goed aansluit op het tandvlees en vaster blijft zitten. Is uw prothese ouder als 5 jaar, is het vaak verstandiger een nieuwe prothese te laten vervaardigen.

U kunt altijd vrijblijvend even contact opnemen met ons om een kosteloze advies afspraak in te plannen om uw wensen te bespreken. Mocht er dan samen met u besloten worden om een nieuwe gebitsprothese te vervaardigen, zullen er ongeveer 6 afspraken volgen.

Bij de eerste afspraak nemen wij wat gezondheidsvragen met u door en gaan we afdrukken maken zodat wij een gipsmodel van uw kaak kunnen krijgen. Bij de eerste afspraak moet u altijd een legitimatiebewijs en eventueel uw zorgpas meenemen.

Op de voor u gemaakte gipsmodellen hebben wij zogeheten lepels gemaakt die naar uw kaak gevormd zijn dit om een nog gedetailleerdere afdruk te maken waarop wij uiteindelijk uw prothese kunnen gaan bouwen.

Tijdens deze afspraak gaan wij met u de beet bepalen, hierbij kijken wij naar hoe hoog uw prothese moet worden, hoe hij op elkaar moet vallen etc. Ook gaan wij de kleur en vorm van de tanden in overleg met u bepalen.

Hier gaan we de prothese bij u passen, u krijgt een indicatie hoe de nieuwe prothese eruit komt te zien, hoeveel tanden in beeld komen, de lip en wangvulling zien etc. De prothese kan deze fase kosteloos naar uw wens aangepast worden, wat na deze afspraak niet meer mogelijk is, na uw goedkeuring gaan wij de prothese omzetten in kunststof.

Tijdens deze afspraak gaan wij uw nieuwe prothese voor het eerst bij u plaatsen en eventuele drukplekken verwijderen. U mag het dan enkele dagen gaan proberen voordat wij u terug willen zien voor een laatste controle om alle puntjes op de i te zetten!

Het is altijd verstandig om ongeveer twee weken na het plaatsen even langs te komen voor een nacontrole. In vele gevallen zit de prothese goed, maar er kunnen natuurlijk altijd wat pijnplekjes zijn die dan snel behandeld kunnen worden.

Eerste kunstgebit

Eerste (immediaat) prothese

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

Door verschillende omstandigheden kan het nodig zijn dat uw tanden en kiezen getrokken worden, Indien een tandarts of kaakchirurg besluit dat alles getrokken moet worden, moet de prothese op het moment van extractie al af zijn. Wij begeleiden u in het gehele proces hierin.

Na het trekken van de tanden en kiezen wordt door de tandarts of kaakchirurg de prothese direct geplaatst. De weken die hierop volgen zal u geregeld bij ons terug moeten komen voor nazorg. U hoeft zich dan ook niet bezwaard voelen om meerdere keren bij ons terug te komen.

Voordat de tandarts of kaakchirurg uw tanden en kiezen trekt, moet de prothese in zijn geheel af zijn. De afdrukken die gemaakt zijn dienen als basis van de prothese, in samenspraak met u wordt de prothese gevormd, u kunt zelf de kleur en vorm bepalen van de elementen, ook de stand kan naar uw wens aangepast worden indien verantwoord.

In het verleden liep de patiënt een geruime tijd na het trekken zonder tanden en kiezen, tegenwoordig wordt dit weinig gedaan omdat niemand graag de deur uit gaat zonder een gebit. De prothese wordt dus direct na extractie geplaatst. Dit om de zwelling tegen te gaan en tegelijkertijd dient de prothese als een soort verband zodat hier minder etensresten en bacteriën bij kunnen komen. Dit verkleint de kans op ontstekingen.

In de beginperiode zal uw kunstgebit nog niet optimaal zitten. Het zal los kunnen zitten en drukplekken kunnen veroorzaken, u zal de prothese toch in moeten blijven houden, vooral in de eerste dagen, dit omdat als u de prothese alsnog uit legt de kaak verder zal zwellen en u de prothese vervolgens niet meer in krijgt. Bij pijnlijke plekken kunt u gewoon contact met ons opnemen zodat wij deze kunnen behandelen.

De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

U heeft de prothese nu enkele dagen, en moet hieraan wennen, dit is volkomen logisch. De klankkast in de mond is anders, uw kiezen sluiten anders op elkaar, de rustpositie is anders en u kunt een gevoel ervaren van een volle mond, dit kost tijd om hieraan gewend te raken. Elke patiënt is hier anders; de een went sneller als de ander.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is een onopgemerkt proces. Wanneer de prothese erg los gaat zitten kan deze na 6 weken worden aangepast door er een softliner in te leggen, deze is bedoeld voor maximaal 6 weken, waarna we de prothese vervolgens gaan opvullen met een harde laag (Rebasen). In die gehele tussentijden bent u natuurlijk van harte welkom om eventuele pijnplekken te laten verwijderen.

Na een klein jaar zal de immediaat prothese vervangen moeten worden voor een definitieve prothese, dit omdat de kaak nu genoeg geslonken is en we nu een goed begin kunnen maken voor de blijvende prothese.

Gedeeltelijke gebitsprothese

Een partiële (gedeeltelijke) prothese is een andere mogelijkheid om een aantal tanden en kiezen aan te vullen. Deze voorziening is volledig van kunsthars maar heeft niet dezelfde stevigheid en vastheid als een frame. De partiële prothese wordt geheel op het tandvlees gedragen en niet afgesteund op de eigen tanden en kiezen.
Indicatie voor een partiële prothese:
∙ Als er niet genoeg tanden en kiezen zijn om een frame te maken
∙ Indien de eigen tanden en kiezen niet belast mogen worden

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Ziektekostenverzekeraars hebben de kosten van een tandprotheticus in hun pakket opgenomen. Uw tandprotheticus kan u er alles over vertellen en u gratis adviseren.

Wij zijn aangesloten bij de ONT klachtencommissie.

Wij werken voor alle ziektekostenverzekeringen!

reparaties
kunstgebitten

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeringen.
Lees meer over alle mogelijke vergoedingen van onze behandelingen.